11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInundatiile au trecut, apa ramâne

Inundatiile au trecut, apa ramâne

Urmarile dezastrului de la Dunare nu par sa se stearga curând. Institutiile statului, care ar fi trebuit sa gestioneze nu numai criza, ci si readucerea situatiei la stadiul de dinainte de inundatii, nu gasesc solutii viabile pentru a scoate apa din incinta Bistret – Nedeia, spre disperarea oamenilor din comunele limitrofe.


Dupa ce in primavara Dunarea a atins cote inimaginabile, autoritatile, care s-au inghesuit sa-si dea cu parerea unde ar trebui facuta bresa in dig, au adoptat solutia cea mai proasta: bresa in aval de statia plutitoare de la Nedeia. La vremea când se faceau brese in diguri, Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor Jiu, a acuzat ANIF ca este principalul vinovat pentru apa care nu se mai retrage din casele oamenilor. „Lumea ne acuza pe noi ca apa nu scade in localitati, insa greseala a fost facuta de ANIF, inca de la crearea bresei, care trebuia facuta in amonte de statia plutitoare, nu in aval. Acum apa este retinuta in incinta de canalul CA0 si nu mai este evacuata gravitational. Problema nu trebuie cautata la Ape sau la prefectura, ci la ANIF, care s-a bâlbâit, dar acum trebuie sa vina cât mai repede cu solutii“, a spus Stoica.


Apele Române cer solutii urgente


Prin brese au navalit sute de milioane de metri cubi de apa care si-au facut loc in incinta pentru multa vreme de acum inainte. Când Dunarea a inceput sa scada, toata lumea se astepta ca apele sa se retraga complet, lucru care nu s-a intâmplat. Institutiile statului specializate in gestionarea apelor au inceput sa se acuze reciproc de trenarea gasirii solutiei care ar duce la asanarea incintelor si la astuparea breselor din digurile Dunarii. Aproape saptamânal, Administratia Nationala Apele Române, Directia Apelor Jiu, a atentionat prin adrese Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) Dolj, sa evacueze gravitational apa din incinta Bistret – Nedeia si sa inchida bresele din diguri. „In perioada 10-15 iunie, când debitele Dunarii au depasit 12.000 mc/s, aceasta incinta a fost realimentata prin cele doua brese de la Catane si Nedeia. Având in vedere situatia existenta, se impune gasirea unor solutii de evacuare gravitationala a apei urmata de inchiderea cât mai urgenta a celor doua brese, eliminând in acest mod realimentarea incintelor la orice crestere a debitelor de peste 11.000 mc/s“, se arata in adresa trimisa pe 20 iunie de Apele Române, Directia Jiu catre ANIF Dolj.


ANIF, cu apa pâna la gât


Prin ruperea digului de compartimentare, apa din incintele Ghidici – Rast – Bistret si Nedeia – Jiu si-a uniformizat nivelul dupa 1 mai si a inceput sa fie evacuata gravitational in proportie de 35-40%. Dupa 10 iunie, când nivelul Dunarii a crescut din nou, incintele golite aproape jumatate au fost realimentate cu apa din fluviu pâna s-au egalizat cu nivelul de atunci al Dunarii. Pentru ca apa balteste in continuare si la orice marire de debit al Dunarii intra iar in incinte, Apele Române, Directia Jiu, atentioneaza din nou ANIF ca se impune luarea unor masuri grabnice si responsabile. Pentru solutionarea problemei digurilor de la Dunare se vehiculeaza trei variante: refacerea digurilor, pastrarea actualei configuratii a Dunarii si varianta combinata a primelor doua.


Directoarea ANIF Dolj, Daniela Prodan, a spus ca nu poate lua nici o masura pâna când nu se retrag apele din incinta, chiar daca guvernul ar aloca suma de aproximativ 450 de miliarde de lei pentru refacerea breselor si suprainaltarea digurilor in zonele cu probleme. „Noi vom putea interveni doar dupa ce va scadea Dunarea. Daca scade intr-o luna vom inchide mai intâi bresele si apoi vom evacua cu statiile de pompare apa care a ramas. Momentan, statiile de desecare sunt inundate si nu putem ajunge la ele decât cu barca“, a declarat directoarea Prodan. Practic, ANIF Dolj vede solutionarea problemei invers decât Apele Române, adica intâi astupa bresele si pe urma scot apa cu pompele. Tocmai aici este problema pe care insista cei de la Apele Române, care stiu ca pompele de desecare nu pot functiona pentru ca sunt sub ape, iar daca ANIF nu va face lucrarile specifice de evacuare gravitationala, apa nu va pleca niciodata din incinte.


Exista pericolul ca, de fiecare data când debitul Dunarii creste, apa sa inunde incintele. De fapt, ANIF sta la mâna naturii, iar guvernul intârzie sa ia o decizie ferma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS